Kijk af en toe eens om je heen
Je bent momenteel niet ingeschreven in jouw buurt. Schrijf je hier in

Duitsers toch weer de slechteriken in ‘Wonder Woman’

ROOSENDAAL - Een supervrouw die in haar eentje de beslissende slag uitdeelt aan de Duitsers tijdens zo’n slopende en uitputtende loopgraven battle tijdens de Eerste Wereldoorlog. Sylvester Stallone ging in Rambo 2 terug naar Vietnam om Amerika met terugkerende kracht de overwinning te bezorgen. Toch is ‘Wonder Woman’ met de Israelische Gal Gadot in de hoofdrol van een geheel ander gehalte. Was het Rambo slechts om wraak te doen voor zijn vele gevallen kameraden, Wonder Woman gelooft zowaar nog in een betere wereld. Met de liefdesboodschap dat liefde alles overwint weet ze in de veel te zwaar aangezette slotscène zelfs een superdemon te overwinnen. Wat heeft deze demon misdaan? Hij heeft de mensheid de werktuigen gegeven om zichzelf en de Aarde te vernietigen. Of ze dat ook daadwerkelijk zouden doen, liet hij geheel aan de mensen zelf over. Zijn duistere vermoedens werden al snel bewaarheid. De landen in Europa hadden zich middels verdragen over en weer in een zinloze oorlog, beter bekend als Wereldoorlog 1 of De Grote Oorlog of ‘The Emergancy’ zoals ze in Ierland zeggen, gestort. Hoewel het overwonnen Duitsland door de geallieerden als schuldige werd aangewezen en tot onvoorstelbare hoge herstelbetalingen werd veroordeeld waren er uiteindelijk alleen maar verliezers. Het einde van de oorlog was bovendien het begin van een chaotische periode, met name in Duitsland, waar in de zogeheten Republiek van Weimar diverse politieke groeperingen tegenover elkaar kwamen te staan, waarbij de Nazi’s uiteindelijk als winnaar uit de bus kwamen.

Politie en veiligheid

PVC wil af van overbodig hekwerk op de Markt

ROOSENDAAL - ‘Bloemen in de straten. Banken in het gras. Nergens meer soldaten. O, als dat eens mogelijk was. Doodgewoon wat leven. In de zonneschijn. Mekaar wat kussies geven. Wat zou dat zalig zijn’, zong Toon Hermans op het hoogtepunt van zijn roem. Toon wist wel wat goed was voor de mens. Wat de PVC betreft had hij er echter nog een zinnetje aan toe mogen voegen: Nergens geen overbodige dranghekken, al besef ik natuurlijk wel dat dit zonnetje zich moeilijk laat zingen.

Nieuws

Rode kaart voor Lodewijk Asscher wegens obstructie

ROOSENDAAL - Op de slotvraag waarom hij in 2012 wel met rechts in een kabinet ging zitten en nu niet antwoordt PvdA-voorman Lodewijk Asscher ‘Het land zat in een gierende crisis. We hadden 38 zetels, nu heb ik er 9. Heb je nog meer redenen nodig?’ Ik kan me niet voorstellen dat de AD-journalist op dat moment niet heeft doorgevraagd. De lezer zal het niet te weten komen. Het kranteninterview sluit af met dat ongekende flutantwoord. Kennelijk snapt Asscher niet dat het bij de samenstelling van een kabinet niet gaat om welke partijen hebben verloren of gewonnen, maar om welke partijen met elkaar de meest logische regering kunnen vormen. In de huidige constellatie is de PvdA de meest aangewezen partij om VVD, D66 en het CDA aan die beoogde meerderheid te helpen. De druk op Asscher om eindelijk zijn verantwoordelijkheid te nemen, is inmiddels immens groot. Tientallen burgemeesters en wethouders van de PvdA hebben zich verenigd in een JA-front dat Asscher over de streep moet trekken.

Nieuws

Dansplein pakt flink uit met ‘Narnia’

ROOSENDAAL - Terwijl diverse passanten zich overgeven en laven aan de Franse geneugten die het Tongerloplein zaterdagmiddag te bieden heeft, staat in De Kring de productie ‘Narnia’ op het punt van beginnen. Juni is normaliter de maand van de dansvoorstellingen in De Kring gebracht door de vele dansverenigingen die Roosendaal rijk is, deze middag zijn er zelfs twee voorstellingen geprogrammeerd. In de kleine zaal staat Sisa met een jeugdvoorstelling, in de grote zaal worden de kronieken van ‘Narnia’ al dansend tot leven gebracht door het Dansplein. Choreograaf Rob van de Geijn heeft in een voorstelling van circa vijf kwartier (drie voor en twee na de pauze) gekozen voor een doorlopend verhaal, door hem zelf van commentaar voorzien. Van deze zogeheten heptalogie van de Britse schrijver C.S. Lewis, tevens diens bekendste werk, zijn wereldwijd meer dan honderd miljoen exemplaren in 47 talen verkocht.

Nieuws

Vrouw ergert zich aan zusters die moeder zien als oppasoma

ROOSENDAAL - Ik vraag me af bij hoeveel lezers de naam Loek Kessels (1932) nog een belletje doet rinkelen. Als auteur van de rubriek ‘Lieve Mona’ bood ze in het bij de start al omstreden roddelblad Story menig briefschrijver die daar om verlegen zat een luisterend oor. In de hoogtijdagen kreeg ze per week soms zevenhonderd brieven te verwerken die ze naar eigen zeggen allemaal persoonlijk beantwoordde. Ze was zogezegd de zachte kant van het blad dat nogal hard en ongenuanceerd kon uithalen naar bij de redactie in ongenade gevallen BN-ers. ‘Mona, jij helpt mensen en Story maakt ze af’, aldus een ‘verwijt’ dat ze nogal vaak voor de voeten geworpen kreeg. Lieve Mona is al lang gestopt met het geven van welgemeende adviezen. De ‘Weet Raad’-rubriek wist zich als fenomeen echter moeiteloos te handhaven in de geschreven journalistiek. Werd er door de ‘betere bladen’ aanvankelijk nogal minachtend tegen Mona en haar latere volgelingen, waaronder Veronica’s Frans – Men vraagt en wij draaien- Nienhuys, tegenwoordig zijn dit juist de veelgelezen paradepaardjes van kwaliteitskranten als Trouw en De Volkskrant.

Nieuws

'Pleijster Op De Wonde' nieuw boek Jaap Pleij

ROOSENDAAL - Zo kort na de lancering van het boek 'De Naarstige Nieuwsraper - Koning Willem III en het verdwenen kistje van Kroonprins Alexander' is Jaap Pleij al weer aan zijn volgende boek begonnen, getiteld 'Pleijster Op De Wonde'. Onderstaand het eerste verhaal in deze nieuwe reeks

Nieuws

Storytelling Festival in het Tongerlohuys en De Kring

ROOSENDAAL - Het Tongerlohuys en De Kring worden op zaterdag 8 juli omgetoverd tot een cultureel festivalterrein. In de binnentuin wordt gevierd dat het erfgoedcentrum, theater en de cultuur-educatieve tak CultuurCompaan bijna een jaar geleden bij elkaar gingen inwonen. Iedereen is van harte uitgenodigd om te komen kijken, luisteren, beleven, proeven en genieten.

Nieuws

Bestond de lege-zalen-man nog maar!

ROOSENDAAL - Sommige voorstellingen verkopen zichzelf. Bij andere moet je er wat harder aan trekken en bij helaas een groeiend aantal voorstellingen is belangstelling genereren vergelijkbaar met het trekken aan een dood paard. Het toneel met de grote weidse gebaren –toneelspelen is immers uitvergroten- is al jaren een zorgenkind van schouwburgdirecteuren en de gezelschappen die daar hun dagelijks brood aan ontlenen. Bij de publieke televisie is het toneel al jaren geleden uit de programmering geschrapt en als nu ook de theaters gedwongen door teruglopende publieke belangstelling toneelproducties gaan schrappen wordt het lot van de oermoeder van het schouwspel wel heel erg penibel. Het afgelopen seizoen hebben we al met lede ogen moeten toezien hoe zowel De Maagd als De Kring voorstellingen om die reden hebben afgelast.

Nieuws

Vertelt JONG Theater in 2018 het verhaal van Bernie Sanders?

ROOSENDAAL - Peter Pan. Oftewel het relaas van een jongen die niet volwassen wil worden. Het Nationaal Jeugd Musical Theater (NJMT) claimt momenteel het echte levensverhaal van deze vrolijke snaak te vertellen. Wie dat gelooft, gelooft natuurlijk echt in sprookjes. Het gezelschap baseert zich daarbij op het wereldberoemde boek van J. Barrie uit 1904, ‘Peter Pan, or The Boy Who Would Not Grow Up’, dat overigens pas in 1928 werd gepubliceerd. Wel ging in 1904 het gelijknamige toneelstuk in première. Barrie liet Peter Pan ook nog opdraven in ‘The Little Wird Bird’ uit 1902 en ‘Peter and Wendy’ , een roman voor kinderen uit 1911, eveneens gebaseerd op het toneelstuk. Het ‘echte levensverhaal’ uit 1904, de inspiratiebron van het NJMT dus, met nieuwe tekst en muziek van Elise Berends, handelt over vriendschap, verlangen, verantwoordelijkheid, opgroeien en volwassen worden.

Nieuws

Terecht dat de informateur geen tijd meer verspilt aan Klaver

ROOSENDAAL - Stel dat cabaretier en een van de zogeheten Grote Drie, Wim Kan (1911-1983) nog zou leven en in zijn 107e levensjaar het podium beklimt om zijn visie op de huidige kabinetsformatie te geven. Hij zou zijn ‘visie’ ongetwijfeld kort maar krachtig verpakken in een kernachtige grap. Natuurlijk zou hij daarbij ook weer een denkbeeldig gesprek aanknopen met iemand in het publiek: ‘Ik ben benieuwd hoe het in deze zaal gesteld is met de kennis van de Nederlandse taal. Hè, jij daar….Nee, degene die nu krampachtig zit om te kijken…. Ik ga je een zin voorleggen, en die luidt als volgt: Mark Rutte gaat nog eens praten met Jesse Klaver. Is dat dan ‘tegenwoordige tijd’ of is dat ‘toekomende tijd?’ Na enig geroezemoes komt het lijdend voorwerp met het antwoord. ‘Tegenwoordige tijd, welnee man, het is verloren tijd!’

Nieuws
Download