Welcome in the neighbourhood
You are currently not registered in your neighbourhood, Sign up

Essentgebouw moet definitief een cultuurhuis worden

ROOSENDAAL - Het College stelt bij monde van wethouder Verbraak alles in het werk om het oude Essentgebouw op het Kadeplein ‘cultuurvrij’ te maken. Behoud van dit karakteristieke complex in combinatie met een cultuurbestemming was in 2014 een van de belangrijkste speerpunten uit het verkiezingsprogramma van de PVC. Verbraak heeft volgens de laatste berichten nu zijn toevlucht gezocht tot directeur-bestuurder Jan-Hein Sloesen van onder meer De Kring. Verbraak wil weten of en in hoeverre De Kring onderdak kan bieden aan de huidige gebruikers van het Essentgebouw. ‘Niet’ zal ongetwijfeld het voor de wethouder ontluisterende antwoord luiden. Door een volkomen onterechte bezuinigingsdrang bij het toenmalige dagelijks bestuur is bij het ontwerpen en bouwen van De Kring in 1984 geen rekening gehouden met repetitie- en huisvestingscapaciteit voor het verenigingsleven. Verbraak wil het Essentgebouw in de verkoop zetten, maar heeft zich wel verplicht om vervangende huisvesting voor de huidige gebruikers, zoals het Theaterhuis Roosendaal en Theaterwerkplaats Roosendaal, te vinden.

News

T-Pleinconcert belooft streling voor het oor te worden

ROOSENDAAL - Zoals eerder aangekondigd is het Tongerloplein op zaterdag 1 juli weer het decor van het T-pleinconcert, georganiseerd door Muziekvereniging Roosendaal en Stichting T-plein. Het concert duurt van 15.00 tot ongeveer 18.00 uur, direct gevolgd door de afterparty.

News

Waarom zijn er geen live-beelden van De Halve Marathon?

ROOSENDAAL - Zondagmiddag twaalf uur. Op de Markt hangt een ontspannen sfeer. Exact 4,5 uur later zal op die plek het startschot vallen voor de jaarlijkse Halve Marathon van THOR. Scheidsrechter Rob van Mechelen is druk bezig met het uitvoeren van de laatste inspecties. De leden van de Rode Kruisploeg werken zich al druk in het zweet om de post tijdig ingericht te krijgen. De tropische hitte die de Brabantse grond bijna een week heeft geteisterd, is gelukkig tijdig geweken. Met een temperatuur van circa twintig graden, omgeven door een verfrissend windje, zijn de weersomstandigheden uitermate gunstig om een scherpe eindtijd neer te zetten. Langs het parcours is ook al enige activiteit te bespeuren. BN/DeStem blijkt een fotograaf ingehuurd te hebben om argeloze voorbijgangers als winnaars van de Halve Marathon op een gefixeerde voorpagina af te drukken. Het zijn vooral moeders met jonge kinderen die door de fotograaf worden uitgenodigd om in zijn lens te koekeloeren.

News

‘Roosendaal 750’ is aardige uitdaging voor de dansscholen

ROOSENDAAL - De maand juni nadert zijn einde en dat betekent dat bijna alle dansscholen aan de beurt zijn geweest om hun kunsten te vertonen in De Kring. Terwijl op het Tongerloplein en De Markt de voorbereidingen op de jaarlijkse Halve Marathon van THOR in volle gang waren, bracht Studio Sisa zondag (25 juni) onder de toepasselijke titel LOS een voorstelling van losse choreografieën in De Kring, op 2 juli danst Het Dansatelier twee keer de voorstelling ‘Vandaag is alles Vreemd’ (16.00 en 20.00 uur), De Dynamo Dancers sluiten de dansmaand op 9 juli af met ‘Door de jaren heen’. Deze producties hebben met elkaar gemeen dat ze vooral bedoeld zijn als een presentatie-optreden voor de achterban van de jeugdige dansers, hoofdzakelijk bestaande uit nieuwsgierige ouders en trotse grootouders. Het uitgangspunt is dat zoveel mogelijk leerlingen op het podium verschijnen, wat uiteraard ook uitermate gunstig is voor de kaartverkoop. Welke opa en oma wil nu het podiumdebuut van het nageslacht missen? Niemand toch. Vreemd is wel dat al die bezoekers worden samengeperst op de begane grond van de grote zaal, terwijl dansvoorstellingen bij uitstek geschikt zijn om vanwege het overzicht vanaf het balkon bekeken te worden.

News

Heeft Karl Marx ‘de burgerij’ een negatieve klank gegeven?

ROOSENDAAL - Burgerij, mannen van 't jaar nul. Vette burgerkliek, vette vieze varkens. Burgerij, tamme zwijnenspul. Al wie burger is, is een ouwe …Hoeveel mysteries Jacques Brel zoveel jaren na zijn dood nog mogen omringen, zijn mening over het gewone volk, oftewel de burgers die samen met andere machten de samenleving vormen, liet aan duidelijkheid niets te wensen, zoals kernachtig weergegeven in zijn kernachtige chanson ‘De Burgerij’. Deze ‘kliek’ van uiteenlopende creaturen was ook voor Eduard Jacobs een geliefd onderwerp van spot.Jacobs, algemeen beschouwd als de grondlegger van het cabaret in Nederland, trad van 1895 tot 1903 op in de schamele nachtgelegenheid ‘Het Wapen van Habsburg’ in de Quellijnstraat in Amsterdam, als pianist/zanger van realistische liederen. Zijn repertoire bestond voornamelijk uit vertaalde chansons. Het cabaret van die tijd was niet meer dan een praatje met een liedje tussen de grote optredens door. Jacobs speelde met de nodige satire en spot recht op de man en schroomde ook niet om gelijk Jacques Brel vele jaren later zijn toehoorders te betitelen als domme varkenskoppen. Mededogen had hij slechts voor de zwaar geteisterde trampaarden en de veelal Chinese prostituees op de Zeedijk en de Oudezijds Voor en Achterburgwal in Amsterdam, die ook wel werden aangeduid als limonadehoertjes.

News

Zangeres Joke Bruijs haalt zondag haar galafeestje in

ROOSENDAAL - De bij voorbaat legendarische voetbalwedstrijd Excelsior – Feijenoord heeft ernstige gevolgen gehad voor het grote Galaconcert rond het vijftigjarige artiestenjubileum van zangeres Joke Bruijs in de Rotterdamse Doelen dat eveneens voor zondag 7 mei was gepland. Dat ging namelijk niet door, en werd met het oog op een mogelijk kampioensfeest op de Coolsingel verplaatst naar zondag 25 juni, Inmiddels weten we dat Feijenoord de spanning er nog een week in hield door met 3-0 ten onder te gaan tegen de ‘kleine buur’. Een week later ging er een golf van opluchting door tout Rotterdam en alles wat Feijenoord een goed hart toedraagt toen in de eigen Kuip het Tilburgse Willem II eenvoudig aan de kant werd gezet en het kampioenschap veilig gesteld. Het rood-zwart-witte feest is inmiddels ‘uitgewoekerd’ en daardoor weet Joke Bruijs zondag alle spotlights op zich gericht.

News

Als Laura Sakko zingt zwijgt het publiek in de Arena

ROOSENDAAL - Vanwege het tachtigjarig bestaan van de vereniging maakte de Roosendaalse afdeling van de Alliance Française van het jaarlijkse muziekfestival ‘Fête de la Musique’ deze keer een uitbundig muzikaal feest dat ‘tout’ Roosendaal mocht meebeleven. Plaats van handeling: het zonovergoten – Where Else?- Openluchttheater Vrouwenhof. Als een variant op het bekende lied ‘Praat Nederlands met me’ moedigde spreekstalmeester Piet Geleyns de aanwezigen aan om zoveel mogelijk in de Franse taal met elkaar te converseren. Een groot deel van de bezoekers behoort in het dagelijks leven tot de achterban van de Alliance, dit verzoek was dus niet geheel aan dovemansoren gericht. Maar er werd uiteraard vooral gezongen. Soms ingetogen, en vaak uit volle borst. ‘Van het kleinste gehucht in Frankrijk tot in Parijs, overal gonst het vanavond van de muziek’, jubelde Geleyns dan ook. Volgens hem was er deze avond maar een plek in Nederland waar het festival zo gretig werd omarmd: Het Openluchttheater Vrouwenhof dus! Maar ja, je bent als vereniging uiteraard ook maar één keer tachtig jaar jong.

News

Feestelijke afsluiting Adembenemend Da Vinci in De Kring

ROOSENDAAL - Leerlingen van het VMBO en praktijkonderwijs krijgen sinds september 2016 samen les in één gloednieuw gebouw. Hoe zorg je ervoor dat leerlingen van verschillende onderwijsvormen elkaar leren kennen? Het Da Vinci College startte onder begeleiding van Bekijk ‘t het project Adembenemend Da Vinci. Tal van creatieve projecten brachten deze leerlingen samen. Maandagmiddag 3 juli wordt het tweejarige, succesvolle project feestelijk afgesloten in De Kring.

News

PVC roept wethouder Lok op de eer aan zichzelf te houden

ROOSENDAAL - Dat het gemeentebestuur zo naïef is geweest om tengevolge van het zoveelste onzinadvies van Riek Bakker een volledig overbodige centrumring te laten aanleggen in de binnenstad is tot daaraan toe. Je zou dan als burger toch op zijn minst mogen verwachten dat de uitvoering zorgvuldig zal verlopen. Daar blijkt weer eens geen sprake van te zijn. Omdat de gemeente verzuimd heeft te laten onderzoeken welk effect de werkzaamheden hebben op het openbaar groen, de zogeheten Boom Effect Analyse, is de staat waarin de oude kastanjeboom op de hoek van de Vughtstraat en de Stationsstraat verkeert momenteel onderwerp van een verhitte discussie.

Traffic

Duitsers toch weer de slechteriken in ‘Wonder Woman’

ROOSENDAAL - Een supervrouw die in haar eentje de beslissende slag uitdeelt aan de Duitsers tijdens zo’n slopende en uitputtende loopgraven battle tijdens de Eerste Wereldoorlog. Sylvester Stallone ging in Rambo 2 terug naar Vietnam om Amerika met terugkerende kracht de overwinning te bezorgen. Toch is ‘Wonder Woman’ met de Israelische Gal Gadot in de hoofdrol van een geheel ander gehalte. Was het Rambo slechts om wraak te doen voor zijn vele gevallen kameraden, Wonder Woman gelooft zowaar nog in een betere wereld. Met de liefdesboodschap dat liefde alles overwint weet ze in de veel te zwaar aangezette slotscène zelfs een superdemon te overwinnen. Wat heeft deze demon misdaan? Hij heeft de mensheid de werktuigen gegeven om zichzelf en de Aarde te vernietigen. Of ze dat ook daadwerkelijk zouden doen, liet hij geheel aan de mensen zelf over. Zijn duistere vermoedens werden al snel bewaarheid. De landen in Europa hadden zich middels verdragen over en weer in een zinloze oorlog, beter bekend als Wereldoorlog 1 of De Grote Oorlog of ‘The Emergancy’ zoals ze in Ierland zeggen, gestort. Hoewel het overwonnen Duitsland door de geallieerden als schuldige werd aangewezen en tot onvoorstelbare hoge herstelbetalingen werd veroordeeld waren er uiteindelijk alleen maar verliezers. Het einde van de oorlog was bovendien het begin van een chaotische periode, met name in Duitsland, waar in de zogeheten Republiek van Weimar diverse politieke groeperingen tegenover elkaar kwamen te staan, waarbij de Nazi’s uiteindelijk als winnaar uit de bus kwamen.

Alert
Download