Get useful reports from city services or utility companies soon
You are currently not registered in your neighbourhood, Sign up

FOTO. Waardige herdenking bij de graven van destijds tentoongestelde Congolezen

Zaterdag had een herdenking plaats in de schaduw van de Sint-Janskerk. Er liggen zeven Congolezen begraven. Zeven van de bijna 300 die tijdens de wereldtentoonstelling in 1897 werden 'tentoongesteld' in een openluchtexpo in de Warande. Historicus Lucas Catherine schreef erover in zijn boek 'Wandelen naar Congo'. De wereldtentoonstelling bleek een fantastische expositie die Leopold II zelf kwam openen. Naast een hoop, voor die tijd adembenemende attracties waren er... drie Congolese dorpen. 'In het zogeheten Dorp van Gijzegem verbleven geciviliseerde Congolezen, behoorlijk gekleed, in een internaat in Gijzegem klaargestoomd voor de beschaving door pater Van Impe. Het internaat werd in 1900 opgedoekt na een schandaal over seksueel misbruik van de kinderen. De huizen van het dorp werden ontworpen door een Belgische firma, gespecialiseerd in rieten huizen en veranda's', schreef Catherine. De Mayombé's, een volk dat in het woud woonde, bevolkte een dorp op het grasveld voor het Koloniënpaleis. De Bangala, die aan de Congostroom huisden, kregen een plek aan de vijver. De Congolezen moesten half naakt zeven shows per dag afwerken. Ekia, Gemba, Kitukwa, Mpeia, Zao, Samba en Mibange, allen jongvolwassenen hebben het moeten bekopen met hun leven en liggen nu in het parkje naast de centrumkerk. De actievoerders vragen om waardigheid, een officiële gedenkplaat, het opnieuw graveren van hun namen op de stenen en ononderbroken onderhoud van de site. En misschien zou men hen onuitwisbaar eren met zeven wandelpaden naar hen te noemen. Het werd een indrukwekkende bijeenkomst.

News

FOTO. Tervurenaren slaan massaal tweedehandsboeken in

Zaterdag was het behoorlijk druk in het Administratief Centrum waar de bibliotheek een berg boeken van de hand deed. Zo rond de klok van tien kon je er op de koppen lopen want dan startte de verkoop en je hoeft geen insider te zijn om te weten dat dan de meest gegeerde exemplaren nog in de running zijn. Bibliothecaris Herman Demeulemeester: ' Vandaag brachten we hier zo'n vierduizend boeken bijeen. Vaak ook nog vrij recente want van een succesboek kopen we meerdere exemplaren aan omdat de vraag navenant is. Eens het succes zakt, blijft een boek dan weer onaangeroerd. Elk jaar moeten er zo'n 400 titels plaats ruimen omdat we evenveel nieuwe in huis halen. Vandaar deze boekenverkoop'. Voor een luttele euro kon je je boekenkast verrijken in de hoop dat je voor het goede doel ook nog wat wisselgeld in de urne stopte. Laat die knusse winterleesavonden nu maar komen.

News

AfricaMuseum bijna klaar voor opening

Op 8 december opent het vernieuwde AfricaMuseum van Tervuren de deuren. De tentoonstelling belooft een vernieuwde visie te geven op Centraal-Afrika, met kritiek op de koloniale rol van ons land.

News

Zaalwachter Danielle (61) trots op ‘haar’ vernieuwde AfricaMuseum: “In Afrika ben ik nog nooit geweest. Wel dertig jaar lang hier in het museum”

Niemand die zo blij is dat het AfricaMuseum weer opengaat als zaalwachter Danielle Moulin (61). Niemand ook die de zalen er zo door en door kent. Enfin, kende, want na dertig jaar trouw op post moet ze nu opnieuw haar weg zoeken. “Het doet raar dat alles anders is, want het is hier mijn tweede thuis. Maar ik ben content dat ik het zo vlak voor mijn pensioen nog mag mee­maken. Dat er weer ambiance is in het museum.”

News

VIDEO. Huldenberg dient motie in tegen stijgend aantal vliegtuigen boven gemeente

Na Tervuren, Bertem en Kortenberg dient nu ook Huldenberg een motie in tegen de overlast die vliegtuigen veroorzaken boven haar gemeente.

News

66 nieuwe woningen op GITO-site

De toekomst van de GITO-site is gekend. Daar komen 66 nieuwe wooneenheden, verdeeld over vier verschillende gebouwen, aangevuld met een kinderdagverblijf en een ‘co-working space’.

News

Deze Vlaming (28) wordt het jongste lid van het Europees Parlement

Met een gemiddelde leeftijd van 54 jaar, zijn de jeugdige stemmen in het Europees Parlement beperkt. Toch zijn er uitzonderingen: de 28-jarige Ralph Packet (N-VA) uit Tervuren maakt zijn intrede als opvolger van Sander Loones die minister van Defensie is geworden.

News

Ralph Packet (28) wordt jongste lid van Europees Parlement

Met een gemiddelde leeftijd van 54 jaar, zijn de jeugdige stemmen in het Europees Parlement beperkt. Toch zijn er uitzonderingen: de 28-jarige Ralph Packet (N-VA) uit Tervuren maakt zijn intrede als opvolger van Sander Loones die minister van Defensie is geworden.

News

VIDEO. Tervuren gaat 66 nieuwe appartementen bouwen op voormalige schoolsite

In Tervuren komen er 66 nieuwe appartementen op de voormalige schoolsite van het GITO, verspreid over vier verschillende gebouwen. Voor de helft daarvan krijgen inwoners voorrang om er eentje te kopen. In 2022 moeten de eerste inwoners hun intrek nemen in het complex.   

News

‘In Den Congo’ opnieuw beste café, dankzij goedkope pintjes

Café ‘In den Congo’ van Lydia Gay (68) is opnieuw verkozen tot het beste café van Tervuren. De reden van het succes: “een goede ligging en legendarisch goedkope pintjes van 1 euro”, aldus Lydia. “Aangezien ik het pand bezit, moet ik geen huur betalen zoals andere cafébazen, en dus kan ik me de prijszetting permitteren.”

News
Download