Jouw digitale postbus
Je bent momenteel niet ingeschreven in je buurt, Meld je aan

Mama met dochtertje met Down opent speciale boerderij

Vanaf september gaat in Zwalm Suskewiet van start. De leefboerderij geeft dagbesteding aan mensen met een beperking. Bij uitbaatster Elsie De Pessemier kiemde het idee toen ze mama werd van Klara (4), een dochtertje met het syndroom van Down.

Nieuws

Aanleg openbare parking gestart in Decoenestraat

In de Decoenestraat in Munkzwalm is men gestart met het aanleggen van een groene en waterdoorlatende openbare parking. Deze sluit aan op de pas aangelegde sport- en recreatiesite. "We stellen vast dat mensen nog altijd zo dicht mogelijk willen parkeren wanneer evenementen in en rond de sporthal plaatsvinden", stelt schepen van Ruimtelijke Ordening Eric De Vriendt (CD&V Plus). "Dat zorgde in het verleden soms voor overlast en gevaarlijke situaties in onder andere de Decoenestraat en de Wafelstraat. Op de parking zal plaats zijn voor zo'n 100 wagens. Er worden ook 6 parkeervakken voorbehouden voor mindervaliden en 2 voor elektrische wagens, inclusief oplaadpunten. De gemeente hoopt dat de parking tegen midden oktober gebruikt kan worden."

Vrije tijd en hobby

174ste Gentse Feesten

U bent er klaar voor. Wij, van de redactie 'De Gentenaar', zijn er ook klaar voor. De artiesten en de stad zijn er klaar voor. Welkom in het leukste Gent van het jaar. Vanavond beginnen ze, de 174ste Gentse Feesten. U bepaalt hoe ze worden, niet de affiche.Lees dagelijks meer in 'De Gentenaar'!

Nieuws

Paardenommegang Rozebeke met wijding en muzikaal feest

In Rozebeke gaat nu zondag 16 juli de jaarlijkse paardenommegang door. De paardenwijding is gepland om 15 uur. Daarna vertrekken de ruiters voor hun tocht door Zwalm. Ze krijgen het gezelschap van de 'Schoonste Boerin Van Vlaanderen', Mieke Verniest uit Zwalm. Ondertussen barst met covergroep 'De Kemels' een muzikaal feest los op het Rozebekeplein, ter hoogte van Bakkerij Pede. Onder begeleiding van de Zwalmfanfare FV verwelkomt men de ruiters om 17 uur terug op het Rozebekeplein voor de ommegang rond de kerk.

Nieuws

Kermisweekend met een 'zotte koers' en een 'penalty cup'

Café Ysebaert in Munkzwalm organiseert tijdens dit kermisweekend een 'zotte koers' en een 'penalty cup'. Het programma start vanavond vanaf 20 uur met topless bediening. "Minderjarigen mogen dan niet binnen, maar we houden zelf wel een oogje in het zeil", vertelt uitbater Jurgen Ysebaert. Zaterdag om 11 uur is er de aftrap van de 'penalty cup'. De dag sluit af met een afterparty. Zondagmiddag is er varken aan het spit en vanaf 16 uur is er de jaarlijkse 'zotte koers'. Maandag staan er na de zielmis nog boterhammen met kop en amusement voor jong en oud gepland.

Vrije tijd en hobby

Verstevigde Zwalmoevers voorkomen wateroverlast in Dekenijstraat

“De verstevigingswerken aan de oevers van de Zwalm zijn beëindigd. Ze zorgen ervoor dat de bewoners van de Dekenij-straat en lager geleden gebieden niet langer voor wateroverlast hoeven te vrezen, als het hard gaat regenen. En dan is een kostprijs van 166.000 euro geen euro te veel”, zeggen gedeputeerde Peter De Hertog en burgemeester van Brakel Stefaan Devleeshouwer.

Wegen en verkeer

6e Boekeltocht

De 6de Boekeltocht (mountainbike- en cyclotocht) gaat door op zaterdag 8 juli. Inschrijven tot 12 uur aan voetbalterrein WIK Boekel, Boekelbaan te Sint-Blasius-Boekel. Deelname: basistarief 3 euro, niet-vergunninghouder 5 euro.

Vrije tijd en hobby

4de editie 'Breydel Tourfeest', i.s.m. Het Nieuwsblad en Résidence Pierre, in Troyes

Breydel trekt naar de Champagnestreek om er de zesde etappe van de Tour de France, van Vesoul naar Troyes, mee te beleven. Het belooft een heus Belgisch getint volksfeest te worden waaraan tal van wielerliefhebbers en feestvierders kunnen deelnemen. "Op donderdag 6 juli starten de activiteiten aan het kasteel van Vendeuvre-sur-Barse", vertelt Ivan De Keyser, zaakvoerder Breydel. "Rond 16.30 uur zien we er de renners live voorbijrijden. De Tour de France wordt er ook uitgezonden op groot scherm en 'Studentenfandare Gendt' zorgt tussendoor voor extra ambiance rond de Breydel foodtruck en champagnebar. Vanaf 18 uur trekken we naar Résidence Pierre in Rosières-près-Troyes voor het avondprogramma. Naast de indrukwekkende reuzenpan, waarbij we een Breydelgerecht voor minimaal 1.000 personen bereiden, zorgen verschillende live optredens, van o.a. Dimitri & De Kasten en Filip D'Haeze & Eveline Cannoot, voor de animatie. Afsluiten doen we met DJ Bjorn Verhoeven en DJ Dimitri Van Tomme. De aanwezigheid van Johan Museeuw en andere wielericonen maakt het wielerfeest compleet. Op vrijdag 7 juli breien we een vervolg aan het Tourfeest en staan nog tal van activiteiten (waaronder een passage van de Tourkaravaan en renners) - gelinkt aan de 7de touretappe van Troyes naar Nuits-Saint-George - op het programma. Sinds 2005 organiseert Breydel jaarlijks ‘Breydelfeesten’, waarvan tien keer in Gavere, de thuishaven van Breydel. De Breydelfeesten zijn uitgegroeid tot populaire volksfeesten waarbij in een reuzenpan van 3,40 diameter, op houtvuur, een Breydelgerecht voor minimaal 1 000 personen wordt bereid. Sinds 2011 gaat Breydel met deze formule ook ‘on tour’ door gans Vlaanderen. Het concept van het eerste uur blijft aangehouden: mensen samenbrengen in een gezellige sfeer rond de reuzenpan. Dit jaar organiseert Breydel voor de vierde keer de Breydelfeesten rond het Tourgebeuren. Na Plivot (2014 - FR - champagneregio), Meensel-Kiezegem (2015 - het geboortedorp van Eddy Merkcx) en Impe (2016 – thuishaven Lucien Van Impe) is nu Troyes (FR) de locatie voor het Breydel Tourfeest. De opbrengsten gaan altijd naar een goed doel. Sinds enkele jaren is dit het project ‘Conpapa’ van de Belgische NGO TRIAS (www.trias.ngo), dat de plaatselijke aardappelboeren in de Andes (Ecuador) helpt met het professionaliseren van hun kleinschalige teelt." Meer info op www.breydel.be.

Vrije tijd en hobby

Schoonste boerin kweekt nieuw varkensras

Mieke Verniest uit Zwalm is niet alleen de Schoonste Boerin van Vlaanderen, een titel die ze met volle overgave uitoefent door overal als ambassadeur van de boeren op te treden. Daarnaast is zij ook nog steeds voltijds zeugenboerin. Haar taak is de tweehonderd zeugen op haar boerderij te kweken en te verzorgen. Daarbij denkt ze al eens out of the box.

Nieuws

Geen sprake van belangenvermenging bij verkoop kerk Paulatem

Tijdens het debat op de gemeenteraad van maart over de verkoop van de Sint-Gangulphuskerk van Paulatem gaf schepen Johan De Bleecker (Open VLD) aan dat zijn onbezoldigd mandaat bij de lokale kerkfabriek aangegeven was. Bruno Tuybens (voorZwalm) opende op de gemeenteraad van juni echter met de vaststelling dat het mandaat alsnog niet aangegeven was op www.cumuleo.be, dat mandaten voor politici verzamelt.

Nieuws
Download