"Hoplr heeft het potentieel om buurten nieuw leven in te blazen"

Tuesday, April 25, 2017

Mijn naam is Joris Gallens en op 6 maart begon een nieuw avontuur voor mij, namelijk mijn eerste dag bij Hoplr!

Gelukkig ben ik gek op avontuur. Afgelopen zomer heb ik twee maanden rondgereisd in Vietnam, Laos en Cambodja, in oktober en november ging ik Colombia en Peru verkennen. Bij mijn thuiskomst in België wist ik niet goed wat voor werk ik wilde gaan doen. Ik heb een master gehaald in Filmstudies en Visuele Cultuur en was aanvankelijk iets in de filmsector aan het zoeken, ik zocht iets waar ik me met volle passie op kon gooien, maar dat bleek niet zo evident. Dan suggereerde een vriend van me om eens door de lijst van startups te bladeren en daar stak er één met kop en staart bovenuit, Hoplr.

Terug in België aankomen nadat je geproefd hebt van wat de rest van de wereld te bieden heeft is niet altijd even makkelijk. Belgen hebben de neiging om in hun eigen bubble te leven, vergelijkbaar met de beroemde ‘New York-bubble’. In Azië, maar zeker in Zuid-Amerika zeggen de mensen steeds vriendelijk goedendag en zijn spontane gesprekken schering en inslag. Je bent eigenlijk nooit alleen, zelfs als je alleen bent aan het reizen. Het ironische is dat op mijn Facebook ondertussen al heel wat nationaliteiten vertegenwoordigd zijn, maar dat ik nog niet de helft van de mensen in mijn eigen straat ken.

Wanneer ik Hoplr leerde kennen viel er een puzzelstukje op zijn plaats, ik had iets gevonden dat het mooie van het reizen dichter bij huis bracht. Vol enthousiasme ging ik praten met Jelle, die even tijd voor me had kunnen maken in zijn drukke agenda. Hij sprak met veel passie over alles waar ze de afgelopen jaren hard aan gewerkt hebben en wat er voor de komende weken en maanden nog in de pijpleiding zit. Zijn enthousiasme voor Hoplr werkt erg aanstekelijk en ik was overtuigd.

Ik ben opgegroeid in Heide, een dorp in de gemeente Kalmthout, ten noorden van Antwerpen. Van jongs af aan heb ik in de scouts gezeten, jaren leiding geweest, zag ik vrienden van me zich inzetten voor het lokale jeugdhuis tot het organiseren van de beroemde Kalmthoutse straatfeesten. Zelfs in een gemeente die zo leeft als Kalmthout, geloof ik dat Hoplr een meerwaarde te bieden heeft. Ik zet dan ook met veel plezier mijn schouders onder deze ambitieuze onderneming. Hoplr heeft het potentieel om buurten nieuw of meer leven in te blazen, want wij bouwen op de schouders van geëngageerde buurtoprichters, mensen die zich vaak al enorm inzetten in buurtwerking of het organiseren van evenementen.

In de Amazone leven kleine gemeenschappen samen in dorpjes van enkele tientallen paalwoningen. Deuren en sloten zijn opvallend afwezig en iedereen loopt bij elkaar binnen en buiten. Voor levensmiddelen die ze niet zelf produceren moeten ze enkele uren varen in een smal bootje naar de dichtstbijzijnde nederzetting die via de weg bereikbaar is. In Europa is het niet meer voor te stellen dat we onze deur open laten, terwijl dat toch voor een grote verbintenis zorgt omdat buren op elkaars spullen moeten letten. Voor mij staat Hoplr symbool voor die open deur. Wat offline praktisch niet meer mogelijk is, realiseren we nu online en de gevolgen zullen in beide werelden voelbaar zijn.

Ik zie Hoplr als de naald die de bubble kan doorprikken, althans een deel ervan. Openheid stopt uiteraard niet in je eigen buurt, maar het is al een mooi begin.

picture article
Jennick Scheerlinck likes this