In de wolken van je startup!

Monday, February 16, 2015

De cloud is misschien niet ideaal voor elke onderneming, maar biedt wel tal van voordelen voor internetondernemingen en startups.

Vandaag zijn server beheer, systeem beheer, netwerk beheer, database beheer, resource beheer, geheugen beheer, … allemaal aparte vakdomeinen geworden binnen de IT. Misschien ken je wel iemand die van alles een beetje kan, maar het vergt toch heel wat studie, tijd en ervaring eer je jezelf specialist of expert kan noemen in één van deze takken.

Verder kost infrastructuur ook geld. Als je je eigen serverpark beheert dan mag je direct al wat startkapitaal over de toonbank gooien. En wie weet rendeert de investering niet? Wat doe je bij piekmomenten als je resources te kort hebt? Wat doe je bij niet-piekmoment als je servers geld staan te kosten voor niets?

En dan natuurlijk krijg je ook nog te maken met scalability. Soms moet je als onderneming snel kunnen uitbreiden. Een server bijzetten kan niet altijd op voorhand ingecalculeerd worden. En dan is de vraag nog, wat gaat het kosten en in welke tijdspanne kan het opgeleverd worden: aanvraag, budget approval, bestellen van stukken, assemblage, configuratie, testing, deployment to production… (1 a 2 maand vooruitkijken?)

De cloud biedt een oplossing voor al deze problemen en vraagtekens. Je betaalt wat je gebruikt. Je scalet wanneer je wil in no time en je hebt voldoende vrijheid om je servers te beheren en te configureren.

- Door outsourcing speel je enorm veel tijd vrij voor je core business
- Door te betalen naar je verbruik bespaar je enorm veel investeringskosten
- Je krijgt er een service boven op zodat je je volledig op je core business kan focussen
- Als je idee niet slaagt, blijf je ook niet zitten met onnodige infrastructuur

Voor alle startups en internetondernemingen kan ik alvast Azure aanraden, het cloud platform van Microsoft. Je hoeft zelfs niet per se Microsoft .NET technology te gebruiken:

http://www.windowsazure.com/en-us/documentation

Voor alle startups en internetondernemingen die ook aan software development doen, wil ik ook zeker het Microsoft Bizspark programma aanraden:

http://www.microsoft.com/bizspark

Na een korte screening van je onderneming, stelt Microsoft je 3 jaar lang GRATIS al hun software pakketten ter beschikking, service en een Azure Cloud abonnement ter waarde van 150€/maand. Dit kan een absolute snelle en kosteloze start betekenen voor elke startup.

Het is uiteraard ook een beetje Microsoft hun antwoord op alle free en open source platformen zoals MySQL, PHP, Java, … Een prachtig initiatief als je het mij vraagt.

picture article
Franky and 3 others like this